Slupky psyllia: Proč se tato superpotravina vrací na scénu?
Slupky psyllia se spolu s bobulovinami, chia semínky, lněnými semínky a matcha řadí mezi superpotraviny. Drobná hnědá zrnka jsou již dlouho považována za domácí lék na nejrůznější neduhy. A protože se nemusí dovážet na dlouhé vzdálenosti jako exotické potraviny, jsou tito multitalenti o to šetrnější k životnímu prostředí.
4 důvody, proč bychom slupky psyllia měli jíst častěji
1. Pevnější střeva díky vysokému obsahu vlákniny
Slupky psyllia jsou skutečnou vlákninovou bombou. Doporučená dávka vlákniny je 30 gramů denně a slupky psyllia obsahují 70 gramů vlákniny na 100 gramů.
2. Slupky psyllia podporují trávení
Díky nestravitelnému slizu a vláknině jsou slupky psyllia jedním z nejlepších domácích léků na zažívací potíže. Slupky psyllia vážou vodu, a proto pomáhají proti průjmu i zácpě. Ve střevech nabobtnají a vytvoří jakousi vrstvu hlenu, který pokryje střevní stěnu filmem. Tím se zabrání jeho podráždění.
3. Slupky psyllia vám pomohou zhubnout
Vysoký obsah vlákniny vás zasytí na dlouhou dobu. Tím se snižuje riziko chuti k jídlu. Důvodem je jejich extrémní bobtnavost. Jeden gram semenných slupek na sebe váže 40 až 50 gramů vody, což zvětší jejich objem a rychle se dostaví pocit sytosti.
Proto je lze použít i při diabetu 2. typu. Jejich užívání prospívá lidem s vysokou hladinou cholesterolu i překyseleným organismem. Antioxidanty navíc pomáhají chránit kardiovaskulární systém.